Welkom bij Awen

Vrijdag Freyadag 2023-Q2

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een kleine ode aan een godin
volg op instagram of facebook

/ | \

- 168 -
07-04-2023 💃🏻 Drempelhoedster Uwe

 

Op deze dag stel ik jullie voor aan de boom die zich aan mij voorstelde als de Drempelhoedster.

Taxus, venijnboom, ijfboom of ijf kent een prachtige oude Nederlandse naam: uwe. Dat woord is verwant aan ewi, ewa, dat eeuwigheid betekent en ayu betekent levenskracht. De oudste overgeleverde naam voor taxus is eya, uit de Hittitische taal. Mag ik de betekenis van uwe daarmee dan dichterlijk samenvatten als eeuwige levenskracht?

Drempelhoedster Uwe brengt de uitnodiging:
“Rust hier maar even uit. Blijf zo lang als je wilt. Ik zorg voor je.”

Foto’s: Cawen
poortje naar de Uwe dryade + voorbeeld hoe een uwe eruit hoort te zien qua afmetingen

/ | \

14-04-2023 💃🏻 Epona

Dochter van een paardenvrouw en een mensenman is Epona de Gallische godin van paarden, ponies, ezels. Door heel Europa wordt deze Grote Merrie geëerd. Ze waakt over het Land en de seizoenen, over vruchtbaarheid van het begin en de doorgang naar de Andere Wereld. Epona is hoedster van reizen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Nodig haar uit op je reizen met het Land.

Foto: Romeins Epona altaar, gezien in het Musee National d'Histoire et d'Art in Luxemburg, Cawen

/ | \

21-04-2023 💃🏻 Quan Yin

Stel je je eens voor dat je beschermd wordt door de Vrouwe van de Duizend Armen. Hoe zou dat voelen? Quan Yin is de godin van mededogen en liefde, van troost en genade. Aan haar kun je de mantra Om Mani Padme Hum opdragen: ‘Oh gezegend zij het lichtend hart van de lotusbloem’.

Foto: Kannon in een ginkgo,
Teiouji temple, Kaminaka, Japan

/ | \

28-04-2023 💃🏻 Bastet

Godin van vreugde, dans, muziek, feest, leven en warmte. Beschermster van huisvrouwen en parfum, van feesten en wijn. Bastet heeft de macht om een zonsverduistering op te roepen en ook maansverduisteringen horen tot haar domein. Ze wordt weergegeven als kat of als mens met een kattenhoofd en een sistrum in haar hand.

Foto: Bastet, bronzen beeldje uit 722-322 v.Chr.
Nu in RMO Leiden

/ | \

05-05-2023 💃🏻 Godin van Soevereiniteit

Bevrijdingsdag + beltain = ode aan de godin van soevereiniteit

1
Betekenis soeverein:
soe·ve·rein (bijvoeglijk naamwoord)
1 oppermachtig, onafhankelijk: een soevereine staat
2 soe·ve·rein (de; m/v/x; meervoud: soevereinen) onafhankelijke machthebber; = vorst
Bron: Van Dale

2
Etymologie soeverein:
Ontleend aan Frans souverain ‘die opperheerser is’ [begin 12e eeuw; TLF], eerder al suverain ‘hoogste’ [ca. 1050; TLF], ontwikkeld uit vulgair Latijn *superanus ‘voornaamste’, een afleiding van super ‘boven’
Bron: etymologiebank.nl

3
Godin van soevereiniteit is een wetenschappelijke term, bijna alleen gebruikt in Keltische studies (alhoewel parallelen van dit concept geopperd zijn in andere tradities, meestal onder het label hieros gamos). De term duidt een godin aan die, als personificatie van een gebied, soevereiniteit toebedeeld aan een koning door hem te huwen of de liefde met hem te bedrijven.
Bron: wikipedia

4
Beverly Moon en Elisabeth Benard verbinden het woord "soeverein" met het Sanskriet sva-raj, dat zelf-heersen of zelf-heerser betekent. Een andere betekenis van raj is lichtgevend, helder of uitstraling, schijnsel; en zo is er een tweede betekenis waar soevereiniteit niet alleen over je Zelf heersen is, maar ook in een staat van zelf-verlichting zijn, of ons innerlijk schijnsel laten stralen. Wanneer we ons leven zelf-heersen laten we ons lot niet over aan anderen. Bekrachtigd door dit aspect van de godin kunnen we onszelf en ons leven dapper hervormen in dat wat we verlangen.
Bron: Stephanie Woodfield
https://www.llewellyn.com/journal/article/2252

5
Wat betekent de Godin van Soevereiniteit voor jou?
Met welke naam wil je haar aanroepen?


Artwork: Sacred Mother by Cristina McAllister

/ | \

12-05-2023 💃🏻 Maia

Griekse Maia is de oudste dochter van Pleione en Atlas. Ze is de moeder van Hermes, de boodschapper van de goden, god van handel, reizigers en wegen. Maia wordt nymf, godin, berggodin genoemd. Uiteindelijk worden Maia en haar zes zusters aan de hemel geplaatst als het Zevengesternte, de Pleiaden, waar ze nog steeds achtervolgd worden door Orion.

Artwork: Maia by Alice Mason

/ | \

19-05-2023 💃🏻 Bona Dea

Romeinse Bona Dea (goede godin) is de godin van de natuur, vruchtbare grond, vruchtbare dieren. Zij kende heelkunde en tovermiddelen, vrouwe van voorspellingen en hoedster van matrones. Haar origine is in de Romeinse nevelen gehuld. In haar hoedanigheid met de naam Maia was ze de moeder van Mercurius, boodschapper van de goden, god van handel, reizigers en wegen.

Artwork: Bona Dea, Italië, 1e / 2e eeuw
image by Sailko (CC BY 3.0) via Wikimedia Commons

/ | \

26-05-2023 💃🏻 de Matronen

Vele aan hen gewijde altaren zijn gevonden in het gebied ten westen van de Rhein en in de Eifel. Deze Keltisch - Germaans - Romeinse godinnen worden met z’n drieën weergegeven: matronen, stammoeders, schutsvrouwen, huisgodinnen. Zij hoeden de familie, huis en haard, land en water. Ze dragen de hoorn des overvloeds, worden omgeven door beschermende bomen en helende planten. 

Artwork: wijsteen met de Matronen, Görresburg (D)
image by Birgit Sommer

/ | \

02-06-2023 💃🏻 Wild Zwijn

Het wilde zwijn wordt gezien als dier dat al vanaf de vroege godinreligies gewijd is aan de godin. Dit sociale en slimme dier is verbonden aan vruchtbaarheid, de maan, de cyclus van leven en dood en intuïtieve wijsheid.

In de Noordse mythologie is het wilde zwijn de hoeder van Freya (liefde, seks, vruchtbaarheid) en Freyr (manmoedigheid, voorspoed). Eretitel voor Welshe Cerridwen, eigenaresse van de ketel van wijsheid, is de Witte Zeug. In zijn tijd van krankzinnigheid werd Merlijn beschermd door een big. 
De half-wilde Keltische (en pre-keltische) herders van de rotte (zwijnengroep) zijn doordrenkt met bosmagie. 

Artwork: replica Knocknagael Pictish Boar Stone, 400-600 AD

/ | \

09-06-2023 💃🏻 Paard

Van oudsher zijn wereldwijd ook paarden gewijd aan de godin. Vaak is het een wit paard dat haar vergezeld, zoals bij Welshe Rhiannon of Keltische Epona. De paardengodinnen hebben een (bij)naam die Grote Witte Merrie betekent. Paarden zijn reizigers, brengen kracht en snelheid en zijn verbonden aan het land en de zon. Ze brengen vrijheid en moed, en helpen helden en heldinnen op hun ontdekkingsreizen.

Later zien we ook goden met paarden. Dan verschijnen Pegasus met vleugels, Noordse Sleipnir met acht benen of de Europese eenhoorn in de verhalen. Paarden worden (met of zonder kar) met hun berijder/ster begraven of figurines van paarden worden meegegeven als grafgift. Het eerbetoon aan paarden zien we nog steeds in het gebruik van hoofd en benen in plaats van kop en poten van een paard.

Artwork: Rhiannon by Annette Pirso (annetteprs)

/ | \

16-06-2023 💃🏻 Hert

De Ouden volgden hun bron van voedsel. De door de seizoenen reizende herten maakten zo de eerste wegen. Welshe Elen of the Ways wordt gezien als een van de grote dames die deze oudste paden hoeden. De herten van de Ierse en Schotse Cailleach Béara worden ‘feeën-vee’ genoemd. Herten reizen overigens niet alleen door het landschap. Zij zijn ook verbinders met Andere Wereld(en). 

Je vindt hertenbok en hinde in mystieke queestes in alle tijden en alle culturen. Vaak zijn ze dan wit, soms rood. De herten zijn het doel van een moeilijke opdracht, gedaantewisselaars, helers. Samen met Stier en Koe zijn Bok en Hinde de seizoenen: rund als de zomer, hert de winter. Hert staat voor vernieuwing, transformatie, onafhankelijkheid, bescherming.

Artwork: hert tatoeage van prinses Kadyn (a.k.a prinses Ukok)
zij leefde 2500 jaar geleden in het Altai gebergte in Rusland

/ | \

23-06-2023 💃🏻 Koe

Voedend. Vrijgevig. Vruchtbaar. Overvloed. Aards. Moedergodin. De koe vervult je wens en geeft je vreugde, als je haar met respect behandeld. 

Egyptische Hathor wordt weergegeven met een hoofddeksel van twee hoorns en daartussenin een zonneschijf. Haar hemelse koeienaspect staat voor creatie en wedergeboorte, zuiverheid en voeding, het stromende water. Dan zijn er Soemerische Ninsun dame van de wilde koeien, Hindu Kamadhenu de moeder van alle koeien, Ierse Brighid in gezelschap van een witte koe met rode oren of de Slavische Mokosh met koeienhorens of koeienoren. Er zijn er nog veel meer. 

Ze is oer, die koe. Morsen van melk is de origine van de Melkweg, dat mysterieuze hemelverschijnsel. Galaxias kyklos, Via Lactea, Melkweg, Milky Way, Milchstrasse, Milkeveien, Maelkevejen, Voie Lactée, Via Lattea, en in het Oud-Iers de weg van de witte koe.

Artwork: Cave Cow by Lorraine Thayer

/ | \

30-06-2023 💃🏻 Leeuw

De vrouwtjes zijn de stabiele factor in de troep. Hun communicatieve vaardigheden brengen harmonie en zorgen voor een georganiseerde jacht. Deze dieren staan voor kracht, wilskracht, volharding; voor koninklijkheid, statigheid, waardigheid; voor bescherming, familie, wijsheid. Oeroude Europese beeldjes en grottekeningen van de holenleeuw laten zien dat de leeuw ook in heel Europa een indruk achterliet.

Artwork: ivoren beeldje genaamd Löwenmensch
Oudste zoömorfisch beeldje, 35 - 40.000 jaar oud, gevonden in Zuid-Duitsland

/ | \


/ | \

Coddiwomple:
doelgericht naar een nog onbekende bestemming reizen

- Oud-Engels woord