Welkom bij Awen

Vrijdag Freyadag 2021-Q2

Vrijdag Freyadag Godinnendag
elke vrijdag een ode aan een godin op instagram

/ | \

- 61 -
2-04-21 💃🏼 ? Maria Magdalena

And she asked him, "What will it be like? The kingdom?" And he said, "It is like a seed, a single grain of mustard seed, which a woman took and sowed in her garden. And it grew and it grew. And the birds of the air made nests in its branches." - eerste regels uit Mary Magdalene (2018)

/ | \

9-04-21 💃🏼 Negen

Negen is een heilig getal dat gaat over magie, voltooiing en voldoening, wijsheid en leiderschap. Er zijn negen muzen, negen dochters van zeegodin Rán, negen moeders voor Heimdallr, valkyries en volvas reizen in groepen van negen, Morgana le Fay omringd door acht vrouwen, de Carlin als aanvoerster van negen heksen, negen tovenaressen van het eiland Sena, negen manifestaties van Durga, negen zusters van de Kilimanjaro, negen dochters voor de draak, negen sterren van Matariki, en ga zo maar door...

Artwork: Matariki, artist unknown

/ | \

14-4-21 💃🏼 Idunn

Denk ik aan april, denk ik aan appelbloesem, denk ik aan appels, denk ik aan Iðunn. Zij is een godin uit de Noorse mythologie, van de stam van de Asen. Ze is de hoedster en schenkster van eeuwige jeugd. De betekenis van haar naam wordt ook wel uitgelegd als de verjongende of de eeuwige jeugdige. De vruchten waarmee Iðunn jou verjonging schenkt, worden vaak weergegeven als appels.

Artwork: Iðunn, artist Amanda Lindupp

/ | \

23-4-21 💃🏼 Gaia

Sinds 1970 wordt op 22 april Earth Day gevierd. Aarde als ons thuis, als onze bron van voeding, als onze Grote Moeder. Die grote moeder wordt wel Gaea of Gaia genoemd, de Griekse ‘oermoeder, de Aarde, die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen.’
Het is Elke Dag Aarde Dag.

Artwork: publiek domein
fresco Qasr al-Hayr al-Gharbi in Sirië
Gaia en meermannen

/ | \

30-4-21 💃🏼 Beltaine

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei Bruid & Mei Koning, Jack-in-the-Green, Groene Man. In hun Heilig Huwelijk wordt de eenwording van Aarde en Hemel gevierd, een zegening voor mens en dier, huis en haard, gemeenschap en wildernis. Dans om de meipaal en wikkel kleurige linten als symbool van Leven en EenZijn om de Kracht van Creatie.

Artwork: Beltane by NatasaIlincic

/ | \

5-5-2021 💃🏼 555

 Vijf is het getal van de kwintessens, de essentie, daar waar het gecreëerde tot leven komt. De vijfbladige bloem is de roos. Vandaag is 5-5-5. Het wordt gezien als een dag in verbondenheid met Lady Venus en Vrouwe Sophia, grote godinnen van liefde en wijsheid. 555 staat voor vrijheid, verandering, avontuur en creativiteit, verbeeldingskracht, mystiek. Mogen deze Grote Dames je hoeden op jouw pad van vrijheid.

/ | \



💃🏼 #555 #5-5-2021
#Loreley #Rheinsteig
Foto van mei 2007

/ | \

7-5-21 💃🏼 Onnoembare Godinnelijke

Wiki schreef over Gaia (zie mijn post op 23-4): ’Het idee van een natuurgodin is veel ouder dan de Griekse beschaving. Het is echter niet bekend hoe oudere volken haar genoemd hebben.” Verschillende namen hebben hun weg gevonden naar mensennamen, zoals Aine, Brighid, Cora, Iris, Maia of Phoebe. Etymologische onderzoekjes lijken erop te duiden dat die namen in den beginne eerder titels waren: de stralende, de wetende, de goddelijke, de gevende, de zegenende, etc.

Misschien is er wel een universele naam voor het onnoembare godinnelijke. Hoe zou die naam voor jou klinken?

Artwork: At the Center by Jane Brideson

/ | \

14-5-2021 💃🏼 Sophia

 Vandaag is 5-5-5, dat staat voor staat voor vrijheid, verandering, avontuur en voor creativiteit, verbeeldingskracht, mystiek. Het wordt gezien als een dag in verbondenheid met Lady Venus en Vrouwe Sophia, grote godinnen van liefde en wijsheid. Verbind je vrijheid met wijsheid en laat je leiden door Sophia, de moeder van het universum. Haar naam betekent wijsheid, ze was er bij vanaf het eerste begin. Of was zij het eerste begin zelf?

Artwork: zoals ik Sophia voor me zie
by Dushka (?)

/ | \

21-5-21 💃🏼 Venus van Willendorf

 Het is nogal een kunst gebleken om ‘realistische kunstwerken’ te vinden voor deze Vrijdag-Freyadag reeks. Gemiddelde resultaten van contemporaine kunstwerken op internet leveren heel schaars geklede wintergodinnen of ongezond dunne vruchtbaarheidsgodinnen op. Als ik wat mag generaliseren, lijkt het erop dat vrouwelijke kunstenaars over het algemeen een ander beeld laten zien.

Hoe dan ook, een dergelijke onrealistische vondst doet me denken aan de uitspraak van een dierbare leermeester. In een persoonlijk gesprek waar mijn ronde lichaam ter sprake kwam, zei hij: "Don't worry, you are goddess-shaped!” Denk maar aan de heel oude Venuskunst, met volle vormen, zoals de Venus van Willendorf.

Artwork: replica Venus van Willendorf (ongeveer 23.000 jaar oud); foto Cawen

/ | \

23-5-2021 💃🏼 Lady Venus

Vandaag is 5-5-5, dat staat voor staat voor vrijheid, verandering, avontuur en voor creativiteit, verbeeldingskracht, mystiek. Het wordt gezien als een dag in verbondenheid met Lady Venus en Vrouwe Sophia, grote godinnen van liefde en wijsheid. Verbind je vrijheid met liefde en laat je leiden door Lady Venus, Vrouwe van de Liefde, de Roos, de Tederheid. Verbind je met haar licht, laat het door je heen stromen en word een pilaar van liefde en licht. Verlicht jezelf, en alles om je heen.

Artwork: Lady Venus, via Summit Lighthouse

/ | \

28-5-21 💃🏼 Herke

Vandaag ben ik spelen in de Meinweg. Wie hoedt dat gebied? Rura, misschien, behorend bij rivier de Roer en haar tempel in Roermond? Of zou het Herke zijn, terug te vinden in dorpsnaam Herkenbosch? Herke, de Keltische of Germaanse godin van het voorjaar, die in het bos vereerd wordt.

Tot mijn verrassing wordt de naam Herke in verschillende bronnen verbonden: Herka, Hulda, Holda, Holle. Vrouwe Holle, de Almoeder en Oergodin, de Witte Dame en de Zwarte Grootmoeder, godin van vruchtbaarheid en leven & dood, beschermster van spinsters en weefsters.

Artwork: Wanderer, by Hello-Heydi

/ | \

4-06-21 💃🏼 Rosmerta


 

Ro-smert-a betekent Grote Verzorg-ster. Ze is een Gallo-Romeinse godin van vruchtbaarheid en overvloed. Rosmerta draagt een cornucopia (hoorn van overvloed) of een patera (rituele ondiepe offerschaal voor het schenken van vloeistof of graan). Een van haar attributen is onduidelijk, en wordt soms verklaard als een karnton (een ketel van transformatie). Ook wordt Rosmerta weergegeven als heler: met de caduceaus, de staf met twee slangen.

Artwork: Rosmerta - Universal Goddess Tarot (pentakels 9)

/ | \

11-06-21 💃🏼 Vesta

Vesta is de Romeinse godin van de haard, het haardvuur; van thuis en familie. Gewoonlijk wordt ze niet in menselijke vorm weergegeven, maar in de vorm van vuur. Haar priesteressen, de Vestaalse Maagden, zorgen voor het eeuwig vuur in haar tempel. De Vestalia (7 tot 15 juni) was een van de belangrijkste Romeinse festivals.
Godinnen met eenzelfde vurige toewijding zijn o.a. Griekse Hestia, Keltische Brighid, Finse Sarakka, Slavische Matka Gabia of de Georgische Lamaria.

Artwork: Vesta by Thalia Took

/ | \

18-06-21 💃🏼 de Keizerin


De welig tierende natuur van midzomer doet denken aan de kaart van de Keizerin uit de Tarot. Met kroon en scepter, gezeten op een luxe troon in een korenveld met bos en bron op de achtergrond. Een kaart die kracht en overvloed uitstraalt. De Keizerin staat voor de Moeder, Moeder Aarde, de Natuur, de Bron. Ze is de natuurlijke kracht die gaat over scheppend vermogen, creativiteit, nieuwe ideeën. De bron van al het leven, deel van het leven, genietend van het leven.

Artwork: The Empress, Brigid Ashwood

/ | \

25-6-2021 💃🏼 de Matronen

Drie Dames. Matres, Matronen. Stamgodinnen, Huisgodinnen. Honderden votiefstenen en altaren die deze dames eer betonen, hun (bij)namen gecombineerd met stam, gebied of kwaliteit. Vaak zittend afgebeeld, met vruchten, planten, offergaven. Matrone draagt bescherming in zich, wijsheid, kracht en ook een beetje magie.

Artwork: Altaar voor de Matronae Aufaniae in Nettersheim (D); replica, origineel uit 211–217; bron Wikipedia Commons

/ | \


/ | \

Een overvloed van zijn voedt de ziel

- Paardenkastanje
Tree Angel Oracle, Fred Hageneder