Welkom bij Awen

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf en het derde jaar telt dertien volle manen. Vaak begint het tellen van volle manen echter niet op 1 januari, maar vanaf de midwinterzonnewende. Veel natuurvolkeren deden en doen dat. Midwinter valt op 21 december of, vlak voor een schrikkeljaar, op 22 december. Van oudsher hebben de manen een naam. Hun namen laten iets herkenbaars uit de natuur om je heen zien: IJsmaan in de winter, Eimaan in het voorjaar of Oogstmaan in de herfst. 


Dertiende maan als dertiende maan

In het prachtige boek ‘In het licht van de maan’ van Petra Stam en Marja de Zeeuw hebben de manen deze Laaglandse namen:

1.    Maan van de Langste Nacht, of Maan na Midwinter, Oude Maan
2.    IJsmaan, of Wolfsmaan
3.    Sneeuwmaan, of Hongermaan, Stormmaan
4.    Eimaan
5.    Maan van het Ontwaken, of Melkmaan, Haasmaan
6.    Bloemmaan, of Grasmaan, Honingmaan
7.    Maan van de Kortste Nacht, of Plantmaan, Hooimaan
8.    Graan Maan, of Rode Maan
9.    Maan van het Hemelvuur, of Maïsmaan, Maan van het Weerlicht
10.    Oogstmaan
11.    Jachtmaan
12.    Bloedmaan, of Offermaan
13.    Boommaan

In dit boek begint de telling ook vanaf midwinter. De manen zijn verdeeld in tijdsperioden van volle maan tot volle maan, met een duur van 29 dagen, 12 uren, 44 minuten en 2,08032 seconden. Het jaar telt twaalf van deze perioden, waarbij een korte periode overblijft. In deze periode, van 10 december 08:48 uur tot 21 december 0:00 uur, wordt de dertiende maan toegevoegd, de Boommaan. 


Dertiende maan als tweede maan

De stam van de Dusty Millers heet de Saelig Silvadobb tribe. Als natuurvolk leeft deze stam al millennia in Zuidoost-Engeland in het gebied dat nu Kent genoemd wordt. In hun traditie wordt de dertiende maan op een andere manier toegevoegd. 

In een jaar met twaalf volle manen zijn dit de maannamen en de volgorde:

1.    Sneeuwmaan (Snow Moon)
2.    Doodmaan (Death Moon)
3.    Ontwakende Maan (Awakening Moon)
4.    Grasmaan (Grass Moon)
5.    Maan van het Planten (Planting Moon)
6.    Roosmaan (Rose Moon, waarschijnlijk van origine Bloemmaan - Flower Moon)
7.    Bliksemmaan (Lightening Moon)
8.    Oogstmaan (Harvest Moon)
9.    Maan van de Jacht (Hunter’s Moon)
10.    Maan van de Vallende Bladeren (Falling Leaf Moon)
11.    Boommaan (Tree Moon)
12.    Maan van de Lange Nacht (Long Night Moon)

In een jaar met dertien volle manen wordt de IJsmaan toegevoegd. Deze volgt op de eerste maan na de midwinterwende. De IJsmaan wordt dus de tweede maan in de telling en de rest schuift een positie op.

1.    Sneeuwmaan 
2.    IJsmaan (Ice Moon)
3.    Doodmaan 
4.    Ontwakende Maan 
5.    Grasmaan 
6.    Maan van het Planten 
7.    Roosmaan
8.    Bliksemmaan 
9.    Oogstmaan 
10.    Maan van de Jacht 
11.    Maan van de Vallende Bladeren 
12.    Boommaan 
13.    Maan van de Lange Nacht 


Passend ritme

Voor mij is dit een voortreffelijke manier om de dertiende maan toe te voegen. Op een subtiele manier worden zo de kracht en kwaliteiten van alle manen behouden.

Als de dertiende maan achter aan de rij toegevoegd wordt, lijken alle manen net iets voor te lopen op hun naam en hun kernkwaliteit. Bijvoorbeeld de Maan van de Kortste Nacht valt net wat verder verwijderd van de zomerzonnewende. Door de dertiende maan aan de winterperiode toe te voegen, vallen de volgende manen iets later in de tijd. Daarmee passen ze weer beter in de periode waar hun naam weerspiegelt wat er in de natuur gebeurt.

In een jaar met twaalf manen valt de eerste volle maan enige tijd na midwinter. In een jaar met dertien manen valt de eerste maan kort na midwinter. De eerste drie manen vallen dan allemaal in de winterperiode, een barre tijd van verstilling en van overleven. Daar passen die drie 'Miller manen' van sneeuw, ijs (de 'dertiende' maan) en dood bij. 

Wat ik ook een mooi gevolg van deze telling vind, is dat de manen aan het eind van de telling elk jaar hetzelfde zijn. Zo sluiten de Maan van de Vallende Bladeren, de Boom Maan en de Maan van de Lange Nacht elke keer de manendans af, of het er twaalf of dertien zijn.

 

CW/dec2023

Lezen over Bloedmaan, blauwe maan, supermaan?
Ik schreef er een uitgebreid artikel over. 


/ | \

spinsels

De drie zeven van Socrates

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je…

Zirbe, de koningin van de Alpen

Op stap in Großarltal, op stap met de Zirbelkiefer Meerdere malen heb ik genoten van het prachtige Oostenrijkse Großarltal vanuit het fijne Chalet…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

Heksenverklaring

Geweldig land, Cornwall. Vol mythen en legenden; geweldige steencirkels, menhirs en dolmens; prachtige stranden en rotsige kusten. Dit is de Giant's Rock, ooit…

Dans uit mijn comfort zone

Af en toe moet je even uit je comfort zone. Voor mij was dat afgelopen zondag op de LabyrintWerk netwerkdag, waar we Dansen…

Wiens wil geschiede?

Mijn hart werd en wordt geraakt bij elk bericht over de grote branden in de wereld (2020). In Australië kan je niet meer…

Kissing the Cailleach (9min)

Zoals jullie wellicht nog weten, heeft de Cailleach een warm plekje in mijn hart. Anthony Murphy van Mythical Ireland vertelt over zijn heldere…

De oproep van de Dwaas

Onder het mom van vrijdag = freyja dag post ik elke vrijdag iets op instagram over godinnen. Op een regenachtige vrijdag vond ik…

Keep You Safe RuneScript

Dear Friend, Thank you for requesting a copy of our very special ‘Keep you Safe’ RuneScript. This Wyrd-Rune was designed by my father,…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Zomermaan en winterzon

Wow! Dat is interessant! Dat heb ik me nog nooit gerealiseerd, van die zomermaan en de winterzon. Vrij vertaald: "De bijzondere betekenis van…

Klavertje drie, klavertje vier

Mijn oog werd getrokken door bloeiende klaver en opeens herinnerde ik me weer dat ik dat ik dat vroeger als kind een mooi…

Verbinden met je plek

Bij een van de boswandelingen willen de grote en de kleine berkenstaf met me mee op pad. Zonder het te begrijpen, geef ik…

De mannelijke kracht van Beltain

Beltain is het jaarfeest van vruchtbaarheid; voor land en oogst, voor dieren en jongen, voor mensen en nazaten. Om deze vruchtbaarheid te creëeren,…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Gele toverhazelaar tegen winterblues

Om eventuele winterblues tegen te gaan: plant een toverhazelaar in je tuin! Moet je eens kijken, wat een prachtige kracht er van deze…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Cyclische beleving van tijd

Al eeuwen worden we in het Westen opgevoed met een lineair tijdsbesef. Je gaat van a naar b in een rechte lijn. Je…

Waar komt afkloppen vandaan?

Toen ik op de basisschool zat, wendden we mogelijk ongeluk af door “Afkloppen! Afkloppen!” te roepen en gauw op hout te tikken. Daar…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Labyrint is geen doolhof

Journalist Stijn Fens kwam voor de tempeltest reeks in Trouw op 14 februari 2017 naar de Schaapshoeve voor een labyrintwandeling. Dit is zijn…

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Yin & Yang en balans

Yin/Yang symbool Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans,…

Oliebol

De oliebol is een typisch Nederlands Oud & Nieuwgerecht. In 1667 werd de oliebol voor het eerst genoemd. Voor die tijd heette het…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Het belangrijkste ingrediënt voor succesvolle magie ben je zelf

 - Patricia Telesco