Welkom bij Awen

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn in media en kunst. Sheela-na-gigs zijn dames uitgehouwen in steen, die hun vulva tonen en deze met hun handen openhouden. Ze zijn gemaakt in de middeleeuwen, in de elfde en twaalfde eeuw. Je vindt ze op kerken, kastelen of muren, op prominente plekken zoals boven de ingang of boven een venster. In de tijd dat archeologie een beetje in opkomst was, heerste een grote aversie tegen alles dat met sex te maken had. De sheela-na-gigs werden door (mannelijke) archeologen snel geïnterpreteerd als 'heidens vruchtbaarheidssymbool' en daarmee af.

De laatste decennia wordt steeds meer aandacht gegeven aan het goddelijke vrouwelijke en ook aan de sheela-na-gigs. In een lezing over sheela-na-gigs vertelt Meghan Rice over achtergronden en verschillende nieuwe interpretaties. In haar werk als doula (voor bijzondere ondersteuning bij bevallingen) gebruikt Meghan Rice de sheela-na-gig als symbool om zwangere vrouwen te helpen zich te verbinden met de wijsheid van hun eigen lichaam . De sheela-na-gig laat hen zien hoe openen een intrinsieke vaardigheid is van het vrouwelijk lichaam, het toont de vulva als natuurlijke doorgang, en barende vrouwen kunnen zo het vertrouwen in de kracht en wijsheid van hun eigen prachtige vrouwenlichaam (her-)vinden.

Je kunt de boeiende lezing van Meghan Rice over sheela-na-gig op internet bekijken. Naast geschiedenis en achtergronden kun je tegelijkertijd ontdekken dat de sheela-na-gig in onze huidige tijd nog steeds een krachtig symbool kan zijn, zowel voor vrouwen als voor mannen. De uitzending duurt drie kwartier.

 

CW/2019-04


/ | \

spinsels

Dansen om de meipaal

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei…

Toe-val op de dag buiten de tijd

Elke ochtend gebruik ik een korte test (met duim en wijsvinger in een cirkel) om het spiertesten te oefenen. Ik doe dat met…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Kop en schotel oplossing

Mijn kinderen gaven mij een paar jaar geleden die leuke kop en schotel voor mijn verjaardag. Nu liep ik daar zojuist mee door…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Minneborre

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan de Brusselse Bronnendag. Hans Welens, bronhoeder van de Minneborre in Schaarbeek, heeft ons langs zes bronnen in…

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

Je missie op Aarde voelen

In september nam ik deel aan de prachtige labyrint workshop van de uit Ierland afkomstige Tony Christie. De uitnodiging voor een van de…

Radiëstetisch onderzoek op de Tempelhof

Op een stralende zonnige zondag in juni 2022 waren wij, enkele leden van het LabyrintWerk netwerk, te gast bij kunstenaarsduo Adelheid en Huub…

Droom van een Staf

Van de droom van vannacht is één beeld het meest helder. Ik droomde van een inwijdingsceremonie en ik kwam aangelopen samen met mijn…

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Aanleg van het DSH labyrint

Hoe het begon Met de studiegroep op reis in Glastonbury, Engeland. Daar een labyrintworkshop doen bij Sig Lonegren. Meteen zeker weten: we maken…

Zachte Eikenkracht

In eerste instantie is de eik een boom die bekend staat als machtig en krachtig, verbonden met grote goden van de donder, zoals…

Linde en Eik, Baucis en Philemon

Op instagram post ik elke vrijdag een knipsel over een godin of iets godinnelijks. Soms dwaal ik een beetje af en ontdek iets…

Lapjesboom geneest

Vele bronnen hebben legenden over de helende krachten van het water. Zieke kinderen die een nacht achtergelaten werden om te genezen of je…

Grootse dingen beginnen altijd van binnen uit

Wat me zo raakt in het voorjaar, is het prille. Het prille groen, de prille bloempjes, de prille knoppen. De natuur wil naar…

De oproep van de Dwaas

Onder het mom van vrijdag = freyja dag post ik elke vrijdag iets op instagram over godinnen. Op een regenachtige vrijdag vond ik…

St Anna

Een van de beschermheiligen van Bretagne is Sint Anna, in NL vaak weergegeven als Sint Anna te Drieën. Hoewel de oorspronkelijke Bretonse Sint…

HeksFest - De Magie van het Labyrint

Martin Roek schreef een artikel in zijn blog over zijn bezoek aan HeksFest 2020, waar ik een interactieve lezing gaf, genaamd 'De Magie…

Dode tak wijst de weg

Op een stralende herfstdag lopen we door het bos. Ik vertel verhalen over herfst, over bomen. Ik wijs op een dode tak aan…

Schapen op de Schaapshoeve

De kogel is door de kerk: we hebben schapen! Er is ons ontelbaar vaak gevraagd waar de schapen op de Schaapshoeve zijn. Elke…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Het labyrint van Chartres - de kathedraal

👣 Labyrint van Chartres - deel 1 Deze zomer duik ik diep in de verhalen van het labyrint in de Notre-Dame de Chartres…

Waar je nu staat, is het cumulatief
van alle keuzes die je ooit maakte

- CW