Welkom bij Awen

Yin & Yang en balans

Yin/Yang symbool

Tijdens de lente- en de herfstequinox duren daglicht en nachtduister even lang. Er is balans. En als het gaat over balans, dan moet je weten over het Yin/Yang symbool. Het Yin/Yang symbool toont het concept van dualisme.

  • De zwarte kant is Yin, en heeft kwaliteiten die horen bij het ontvankelijke principe: compassie, verzorging, samenbrengen. Ook het vrouwelijke, de winter, het noorden, schaduw horen bij Yin.
  • De witte kant is Yang, en heeft kwaliteiten die horen bij het actieve principe: handelen, structureren, individualiteit. Ook het mannelijke, zomer, het zuiden, licht horen bij Yang.

Yin en Yang gaan echter niet over tegenstellingen. Als je het symbool verder onderzoekt, beschrijft het hoe schijnbare tegenstellingen of tegenovergestelde krachten juist complementair, verbonden en wederzijds afhankelijk zijn. Dit zie je terug in de twee krachten die langs een vloeiende lijn om elkaar heen draaien. Yin en Yang staan dan ook niet vast: ze vormen een dynamisch proces waarin alles beweegt en verandert. Teveel van het een en het ander zal het indammen. Te weinig van het ander en het een zal het aanvullen.

De cirkel die de twee krachten omhult zegt alles: Yin en Yang horen bij elkaar en zijn zonder elkaar niet compleet.

Bijzonder aan het Yin/Yang symbool zijn de puntjes. Yin heeft een puntje Yang, Yang heeft een puntje Yin. Het donker heeft een puntje licht, het licht heeft een puntje donker. Het donkere puntje is de aanzet tot het licht, net zoals het lichte puntje aanzet tot het donker. Het donker komt voort uit het licht, en het licht komt voort uit het donker.

Yin en Yang tonen een diepe verbondenheid van twee schijnbaar tegenovergestelde kwaliteiten die samen de balans in de wereld herstellen.
 

Balans

Maar wat IS balans eigenlijk?

Balans is ‘een toestand waar het gewicht zo verdeeld is dat iets of iemand niet valt’.
Balans is ‘in evenwicht zijn’.

Het is een toestand van rust en harmonie.
Ware rust en harmonie vind je binnen in jezelf.

Balans in jezelf vind je daar waar je het gewicht zo verdeelt, dat je niet valt.

En het gewicht dat je verdeelt, dat kan van alles zijn:

  • Je werk en privé in balans
  • Je acties en rust in balans
  • Je binnenste en buitenste in balans
  • Je verlangens en tevredenheid in balans

Maar eerlijk gezegd: eigenlijk is er nooit balans. Er is altijd beweging in het leven, die je wegleidt van je balans en daardoor tegelijkertijd de oproep doet om terug te keren naar je innerlijke harmonie. Je zet een koers uit en de wind blaast je uit de richting. Je leert hoe je kunt bijsturen om terug op koers te komen. De gebeurtenissen die je oproepen en verleiden uit je balans te stappen, zijn vaak het tegenovergestelde van wat je wenst of waar je naar zoekt. Ze bieden je een prachtig tegenover om de innerlijke rust en harmonie in je zelf terug te vinden en van daaruit de gebeurtenissen aan te gaan. Dat tegenover is onmisbaar om te kunnen ervaren. Als je meebeweegt, kun je nog beter onderzoeken hoe het is om standvastig te zijn. Als je beide kanten ervaren hebt, kun je in een situatie kiezen welke kwaliteit je het beste zal dienen. Dat geldt niet alleen voor meebewegen en standvastig zijn, maar dat geldt voor alle kwaliteiten en tegenovers in het leven.

Balans is geen vast gegeven.
Balans is beweging, balans is groei.

Als je telkens opnieuw uit balans en in balans beweegt, groei je soms uit je jasje, moet je je huid loslaten. Loslaten zoals een slang of als een plataan. Dan schuier en schuur je net zo lang tot je de losse stukken die niet meer passen, af kunt gooien. Je nieuwe frisse huid wordt je nieuwe ijkpunt voor balans.

 

CW/2019-09
Dit stuk schreef ik in de herfst van 2019 voor de herfstequinox meditatie van Birgitte Bosch


/ | \

spinsels

Zachte Eikenkracht

In eerste instantie is de eik een boom die bekend staat als machtig en krachtig, verbonden met grote goden van de donder, zoals…

Kissing the Cailleach (9min)

Zoals jullie wellicht nog weten, heeft de Cailleach een warm plekje in mijn hart. Anthony Murphy van Mythical Ireland vertelt over zijn heldere…

Spinsels met een steen

Op de stenendag op de Schaapshoeve was er gelegenheid dat ik zelf ook even in afstemming met een van de stenen ging. Ik…

De boom van Nederland

In mijn nieuwsbrief Cawen inspireert stelde ik in september 2023 de vraag wat bij uitstek dé boom van Nederland zou zijn. De eik…

54 planten

En zo bestelde ik een meidoornhaag voor in de zijtuin. Dertig stuks voor zes meter. En drie sleedoorns. En een vlier. Ach, weet…

Ondersteboven

Bovenop de dijk, een heisessie aan het water. We geven vrijuit verlangens mee aan de wind, stoken het vuur op om grootse plannen…

Toverketel van inspiratie

Samhain (soowèn) is de tijd waarin de godin in haar gedaante komt van de oude wijze vrouw, de crone. Over de hele wereld…

Mijn weg van rouw

'Het is oké' Omdat mijn vader een ernstig aneurysma had, besloot ik om de rouwvrouw opleiding te gaan volgen. Mijn vader voelde zich…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

Moedernacht

Met midwinter ligt alle kracht in de Aarde verborgen. Bomen en planten hebben zich in zichzelf teruggetrokken, zaden wachten verborgen in de donkere…

Berkensamenzwering

Dank je wel, universum! Paulo Coehlo schreef in de Alchemist over het universum dat samenzweert om jou op je pad te ondersteunen. Afgelopen…

Verbinden met je plek

Bij een van de boswandelingen willen de grote en de kleine berkenstaf met me mee op pad. Zonder het te begrijpen, geef ik…

Voor wie neem jij je hoed af?

Wat mij zo treft aan de Vlier, is het contrast tussen haar wintergestalte en haar zomerkleed. De takken zijn in de winter zo…

Zomermaan en winterzon

Wow! Dat is interessant! Dat heb ik me nog nooit gerealiseerd, van die zomermaan en de winterzon. Vrij vertaald: "De bijzondere betekenis van…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Zwerven over zijpaden: wat doe je in je kullezak?

Nadat ik de eerste twee stukken over het labyrint van Chartres schreef, vroegen de bomen om aandacht. Ik volgde een spoor dat me…

Bedding

Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk…

De drie zeven van Socrates

Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je…

Samhain 3: Gebed voor de voorouders

Gedicht voor de voorouders Dit is de nacht waarin de poort tussen onze wereld en de wereld van spirit het dunste is. Vannacht…

Samhain 2: Wanneer wordt samhain gevierd?

Gisteren heb je kunnen lezen over de betekenis van het aardefeest Samhain. Maar wanneer wordt het gevierd? 1 Datum: woensdag 1 november Over…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Wat is Awen?

Een vonk van inspiratie Voor mij betekent Awen een vonk van inspiratie, een vonk aangewakkerd en gedragen door de goddelijke Adem. Een klein…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

LiveWood & Magick Tools

Uit de eeuwenoude traditie van de Dusty Millers Wie is Dusty Miller? Je kunt Dusty Miller zien als een bomensjamaan die werkt met…

Aanleg van het DSH labyrint

Hoe het begon Met de studiegroep op reis in Glastonbury, Engeland. Daar een labyrintworkshop doen bij Sig Lonegren. Meteen zeker weten: we maken…

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoorteen verhaal uit de Alsace - onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren…

Ik zie mijn pad, ik weet niet waarheen het leidt
Maar het niet weten waar ik heenga,
is dat wat me inspireert om op weg te gaan

- Rosalia de Castro