Welkom bij Awen

Labyrint op mijn pad

Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw kwam ik via via via op de website van Sig Lonegren (www.geomancy.org) terecht. Ik was op zoek naar informatie over wichelroedelopen (Sig is expert!), maar ik werd enthousiast afgeleid door Sig's informatie over labyrinten. Uren ben ik daar blijven hangen. Ik leerde van Sig's website hoe ik zo'n labyrint moest tekenen en dat vond ik een fantastische ontdekking. Door omstandigheden in mijn leven verdween het labyrint naar de achtergrond.

In het voorjaar van 2012 reisde ik met een studiegroep naar Glastonbury, England. In de voorbereiding van onze studiereis vroeg onze vriendin Karin Schlüter of we interesse hadden om met haar man, een ervaren wichelroedeloper, labyrintman en geomancer, een workshop labyrinten te volgen. Altijd nieuwsgierig hadden wij daar wel oren naar en zo zaten wij op een maandagmiddag in mei bij Sig Lonegren (!!!) aan tafel voor onze labyrintworkshop. Sig is o.a. auteur van het prachtige boek "Labyrinths, ancient myths and modern uses".

Het was geweldig! Sig heeft ons binnengeleid in de fascinerende wereld van het labyrint. Hij vertelde over de achtergronden van het labyrint, leerde ons een klassiek zeven paden labyrint tekenen en we liepen ons eerste labyrint in de voortuin van de St John's Kerk in de High Street van Glastonbury. Nog voor we die avond thuis in onze B&B waren, wisten we het al: op ons centrum de Schaapshoeve zou ook een labyrint komen!

Na thuiskomst zijn we aan de gang gegaan. Een prachtig proces van ontwerpen, uitproberen ("zullen we nog even een labyrintje tikken?"), wichelroedelopen op zoek naar de beste plek, overleggen, op het laatste moment het ontwerp wijzigen, opnieuw proeflabyrintjes tikken, tot we op zaterdag 8 september 2012 aan het fysieke bouwen van het labyrint begonnen. Vier dagen later was het klaar. Of toen begon het juist!

Een labyrint zo toegankelijk en dichtbij nodigt uit tot lopen, spelen, werken, ontdekken wat er allemaal in het labyrint gebeurt. Elke wandeling heeft me een andere gewaarwording of nieuwe ervaring gebracht. Het is telkens weer verrassend anders. Ik gebruik het labyrint als weg naar mijn hart, als versterker van mijn intuïtie, als probleem-oplossend instrument, als spiegel van mijn levenspad. Het labyrint heeft me laten zien hoe in vertrouwen doorgaan op mijn pad, mij altijd bij het centrum brengt. Ik ontwikkelde zelf mooie jaartrainingen in het labyrint (nu online te volgen) en mijn man en ik stelden verschillende workshops samen. Maar het allermooiste dat het labyrint mij bracht, zijn nieuwe ontmoetingen en dierbare vriendschappen.

 

CW/2015-05


/ | \

spinsels

De oproep van Ilsebil

In een reading krijg ik het advies veel te verwachten. Als ik op de juiste manier verwacht, kan het niet anders zijn dan…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

Apple Healing wand

Appel zal alles in zijn macht doen om je te voeden, je zorgen en onzekerheden weg te nemen en je goed te doen…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Tijdreismachine

Waar brengt het labyrint jou naar toe? Soms werkt het labyrint voor mij als een tijdreismachine. Ik begin te lopen en het voelt…

Ginkgo: veerkrachtige overlever en symbool van hoop

Uit het lood geslagen en op zoek naar een momentje om tot rust te komen, liep ik het kasteelpark in en ging in…

Dans uit mijn comfort zone

Af en toe moet je even uit je comfort zone. Voor mij was dat afgelopen zondag op de LabyrintWerk netwerkdag, waar we Dansen…

Het donker als je vriend

Sta vanavond bij dat uur lichten uit van Earth Hour meteen eens stil bij lichtvervuiling. Nee, niet LUCHTvervuiling, maar LICHTvervuiling. Die overdadige lichten…

St Anna

Een van de beschermheiligen van Bretagne is Sint Anna, in NL vaak weergegeven als Sint Anna te Drieën. Hoewel de oorspronkelijke Bretonse Sint…

Transforming the maze of the search into a labyrinth of finds

Dit Engelstalige artikel over de kracht van het labyrint schreef ik voor de jaarlijkse almanak van de Groninger Farmaceutische Studentenvereniging Parmaciae Sacrum. Het…

Snoei-advies

In een van de facebook groepen waar wijsheid over bomen gedeeld wordt, werd een mooie vraag gesteld. Deze persoon is heel attent voor…

Keuzes die de reis vormgeven

Oriah Mountain Dreamer schreef in januari 2013 een artikel over het labyrint. Ze schrijft dat je kunt kiezen het leven te zien als…

Transformatie van de vlier

Ik stop wel vaker voor bomen, zoals voor deze Vlier. Met het prachtige zonnetje erbij waren de kale takken indrukwekkend. Bijna niet voor…

Over Vrouwe Holle: de Vlier

Bron: Godinnen van eigen bodem, facebook 9 december 2015 "De heilige boom van magie en geneeskracht die bij Holle hoort is de zwarte…

Wat vooraf ging aan the Cailleach Beira

Dit is een (lang) artikel met diverse doorkijkjes naar wat er vooraf ging aan Schotse mythes en legenden over de Cailleach, soms ook…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

Zwijnenstal

Eerder deze week schreef ik over de heilige bron van Sancreed. Op een steenworp afstand ligt het plaatsje Sancreed. Het dankt haar naam…

De boom van Nederland

In mijn nieuwsbrief Cawen inspireert stelde ik in september 2023 de vraag wat bij uitstek dé boom van Nederland zou zijn. De eik…

Ariadne, vrouwe van het labyrint

In de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus lijkt Ariadne een zijdelingse rol te spelen. Als dochter van koning Minos wordt ze…

Wat is jouw entrecote?

In mijn vorige leven, toen ik mijn toenmalige werkgever op internationale beurzen presenteerde, deelde mijn directeur tijdens een beurs in Parijs mee dat…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

Onze Lieve Vrouwe ter Linde en de LindeMoeder

Een legende vertelt dat er een Mariabeeld wordt aangetroffen in een lindeboom. Daar moet het wel heel bijzonder zijn, want elke keer als…

Over transformeren gesproken

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat er gebeurt als een rups de metamorfose naar vlinder doormaakt. Blijkbaar worden bijna alle lichaamsdelen van…

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoorteen verhaal uit de Alsace - onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

De mannelijke kracht van Beltain

Beltain is het jaarfeest van vruchtbaarheid; voor land en oogst, voor dieren en jongen, voor mensen en nazaten. Om deze vruchtbaarheid te creëeren,…

Shinrin-Yoku:
Ter ontspanning een bezoek brengen aan het bos
Letterlijk: bosbaden

 - Japans zelfstandig naamwoord