Welkom bij Awen

Ariadne, vrouwe van het labyrint

In de Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus lijkt Ariadne een zijdelingse rol te spelen. Als dochter van koning Minos wordt ze verliefd op held Theseus. Ze geeft hem de oplossing om het monster Minotaurus in het labyrint te verslaan. Dat doet Theseus en daarna vertrekken ze samen van Kreta. Uiteindelijk wordt ze door Theseus op een eiland achtergelaten. Een aantal dingen duidt er echter op dat Ariadne meer was dan een figurante in het verhaal van Theseus.

Er zijn verschillende versie van de mythe. In een ervan trouwt Ariadne na het vertrek/verraad van Theseus met de Griekse god Dionysus. Leuk om te weten van Dionysus is dat hij wordt gezien als symbool voor de groeikracht van de Aarde en dat hij de enige in het Griekse pantheon is die trouw blijft aan zijn echtgenote. Ariadne krijgt van Dionysus een kroon aan de hemel: het sterrenbeeld Corona Borealis, de Noorderkroon. Hier zie je dat ze een hoge status toegeschreven wordt, ookal zijn de Griekse mythen er door de jaren heen meer en meer op gericht om het goddelijk-vrouwelijke te vervangen door het goddelijk-mannelijke.
 

Ariadne de godin

De bekenis van de naam Ariadne wordt meestal geduid als 'meest heilig’. In een van de oudste versies van de mythe is Ariadne geen dochter van de koning, maar een godin in haar eigen recht. Ariadne wordt gezien als een moedergodin die in de Minoïsche tijd geëerd en vereerd werd. Dat was een tijd waarin de samenleving matri-lineair geörienteerd was. Volgens nieuwe onderzoeken was het paleis van Knossos waarschijnlijk geen paleis, maar een tempelcomplex. Misschien was het zelfs gewijd aan grote godin Ariadne. Als godin werd Ariadne aangesproken met ‘potnia’, dat ‘vrouwe’ betekent. In een van de oude geschriften van Kreta worden offerandes gedicteerd. Daar kun je de verheven status godin Ariadne aflezen: "aan alle goden: één pot honing; aan de Vrouwe van het Labyint: één pot honing.” Zij kreeg in haar eentje wat de rest van de goden samen moesten delen.

Een van haar titels was dus potnia van het labyrint. Bij Ariadne horen de slang en de bij. De slang en de bij zijn krachtige symbolen van transformatie. De slang kan haar huid afwerpen en blijft zichzelf vernieuwen. De bij transformeert bloemenpollen in gouden honing. Het labyrint toont deze transformerende werking ook.
 

Draad van Ariadne

Ter ere van Ariadne wordt het pad waarover je loopt in het labyrint, de draad van Ariadne genoemd. Je kunt er hier meer over lezen.


Ariadne biedt de oplossing

In de mythe van Theseus is Ariadne degene die de oplossing aanreikt. Ze geeft Theseus een zwaard en een bol wol. Het zwaard kun je duiden als wapen maar ook als middel om het een van het ander te scheiden; om het juiste van het verkeerde te scheiden. Het is een symbool van onderscheidingsvermogen. Met de bol wol geeft Ariadne Theseus en ons allemaal de sleutel om van elk doolhof een labyrint te maken. Raad en draad om de muren los te laten en het pad zelf bloot te leggen.

 

 

Beeld: slangengodin of priesteres, Kreta, ca. 1500 v.C.
CW/20201125


/ | \

spinsels

Geniet van schoonheid en het leven

Een van mijn buurtbewoners vroeg eens naar het boompje in mijn voortuin. Het was op dat moment wat verwilderd en kon inderdaad best…

Wat staat er op jouw boodschappenlijstje?

Je hebt misschien al eens gelezen over het communicatieproces en dat daar een zender, een boodschap, ruis en een ontvanger in horen. Hoewel…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Midzomer met licht en donker

Veel oude vieringen, en vooral midzomervieringen, zetten het licht in het zonnetje. Voor mij is midzomer een punt waarop ik me juist ook…

Gnow, kies, handel

Het leven voelt soms zo ingewikkeld dat het lastig is om mijn eigen lessen in de praktijk te brengen. Open voor nieuwe inzichten,…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

Niets is wat het lijkt 2: nog zo'n wakkerschuddertje

Als liefhebster van megalitische bouwwerken was de vakantie in Bretagne net zo'n feestje als de vakantie in Cornwall een jaar eerder. Getipt van…

Mind, brain, heart

"The Mind of God, the Brain of Man, the Heart of the Shaman" Is dat geen prachtige combinatie? Het is de titel van…

De boodschap van de iepen-dryade

Dit verhaal begint op dinsdag in de achtertuin van een bekende. Er staat een parasolvormige boom, waar we met behulp van een plant-herkennings-appje…

Natuurinclusief

Hoe kan jij bijdragen aan een natuurinclusieve werkwijze? Amerikaanse boer Joel Salatin roept in dit artikel uit de Groene op om met andere…

Ode aan de Moeders

Moedernacht Ik kruip op jullie schoot en hef mijn glas Op mijn moeder Op mijn tantes Op mijn grootmoeders Op mijn oudtantes Op…

Cadeautje: Walk as One at 1

De eerste zaterdag van mei wordt Wereld Labyrint Dag gevierd. Deze dag staat de 'Walk as One at 1' centraal. Je loopt in…

(Tover) ketels

Als je van sprookjes houdt en aan ketels denkt, denk je vast als eerste aan heksenketel. Zo’n typische zwarte driepoot voor het brouwen…

De Wilde Jacht

Ook al wordt de Wilde Jacht met midwinter verbonden, ik vermoed dat ze in november al van start gingen. Onder leiding van een…

Hoe oud is deze sering?

Vijfentwintig jaar oud, is ze, deze sering. Je vraagt je misschien af waarom ze dan niet groter is. Dat komt omdat ze de…

De wijsheid van mijn voeten

In module 5 voor Op stap met de bomen II staat de kastanje centraal. Ik vind het erg leuk om een nieuwe boom…

De Negen, Nederlandse steencirkel op de Schaapshoeve

Al van jongs af aan ben ik nieuwsgierig naar mysterieuze plekken. Plekken die volgens de huidige wetenschap niet verklaard kunnen worden: hoe, wat,…

54 planten

En zo bestelde ik een meidoornhaag voor in de zijtuin. Dertig stuks voor zes meter. En drie sleedoorns. En een vlier. Ach, weet…

Koffie, zee en een meermin

In het andere artikel over de dubbelstaartige meermin liet ik je foto's zien van de dubbelstaartige meerminnen die ik zag tijdens een bezoek…

Gele toverhazelaar tegen winterblues

Om eventuele winterblues tegen te gaan: plant een toverhazelaar in je tuin! Moet je eens kijken, wat een prachtige kracht er van deze…

Bedding

Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk…

Maak er (g)een punt van

Je vindt punten over de hele wereld. Het alchemistische symbool voor zon en ook voor goud is een cirkel met een punt in…

Labyrint is geen doolhof

Journalist Stijn Fens kwam voor de tempeltest reeks in Trouw op 14 februari 2017 naar de Schaapshoeve voor een labyrintwandeling. Dit is zijn…

Circulair delen

In het boek met de prachtige titel 'Midwifing death' (het vroedvrouwen van sterven) spreekt schrijfster Leslene della-Madre o.a. over delen. Geven van cadeaus,…

Scholekster brengt de parel

In het grasplantsoen, tussen twee drukke wegbanen op het industrieterrein, woont een paartje scholeksters. Sinds een dit seizoen twee paartjes, en tot mijn…

Gedaanteverwisseling

Er zijn verschillende legenden waar de wintergodin in de tijd van imbolc een bad neemt in een heilige bron en daar verandert in…

Kop en schotel oplossing

Mijn kinderen gaven mij een paar jaar geleden die leuke kop en schotel voor mijn verjaardag. Nu liep ik daar zojuist mee door…

Coddiwomple:
doelgericht naar een nog onbekende bestemming reizen

- Oud-Engels woord