Welkom bij Awen

IK BEN in het Maria Labyrint van Abingdon

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en vele labyrinten die naar het centrum leiden. De bekendste twee routes naar het centrum zijn het klassiek labyrint en het middeleeuwse labyrint van Chartres. Een andere route wordt getoond in het Abingdon labyrint.


Abingdon labyrint

Het labyrint ligt in een cirkel, kent zes paden en heeft een groot midden. De ingang ligt bovenaan, met een soort toegangspaadje. Je komt binnen in het derde pad (van buitenaf geteld). De drie buitenste paden leiden je een voor een door de vier kwadranten. Vervolgens leiden de drie binnenste paden je van de ene helft naar de andere helft van het labyrint. Tenslotte word je van bovenaf het grote, ronde centrum in geleid.


Manuscript van Boëthius

Het labyrint is gevonden in een elfde eeuws manuscript dat gemaakt is in de abdij van Abingdon, Engeland. Het is vernoemd naar de abdij en staat nu bekend als het Abingdon labyrint. Door The Labyrinth Buiders is in 2009 in de St Michaels and All Angels Church in Abingdon een Abingdon labyrint aangelegd.

Het manuscript is een kopie van een van de werken van Boëthius, een Romeinse senator, consul en filosoof uit de vroege zesde eeuw. Hij behoorde tot de laatste generatie die een klassiek Griekse opvoeding genoot. Boëthius vertaalde werken van onder andere Plato, Aristoteles en Pythagoras. Hij schreef werken over filosofie, wiskunde en muziek. Zijn werk wordt gezien als een schakel tussen antieke filosofie en de christelijke middeleeuwen. ‘De vertroosting van de filosofie’ handelt over het streven naar wijsheid en de liefde voor God als de twee belangrijkste bronnen voor menselijk geluk. Boëthius schreef het in gevangenschap voor zijn executie.


Maria in het labyrint

Ik heb niet teruggevonden of het labyrint van het manuscript bij de originele tekst van Boëthius hoort. Ik kan me wel voorstellen dat een dergelijk erudiete man bekend is met het labyrint. Niet alleen vanuit filosofisch oogpunt, maar ook vanuit zijn kennis over bijvoorbeeld wiskunde en geometrie.

In de paden van het Abingdon labyrint is een vreugdevol gedicht geschreven, waarin Maria ten Hemelopneming bezongen wordt. In de vertikale as staat ‘Assumpta Est Maria’ (Maria wordt opgenomen) en de horizontale as wordt aangeduid als ‘Ad Caeletia Atta’ (naar de hemelse Vader).  Ergens anders las ik de interpretatie ‘Assumpta est Maria ad Caelestia, Alleluia!’ (Maria is ten hemel opgenomen, halleluja!).

Och, ik wilde dat ik zo’n manuscript kon ontcijferen! Het valt me op dat in alle vier de richtingen de letter A op twee manieren groot geschreven is, met in de ingang nog een vijfde A. Leuk vind ik ook dat de ingang bovenaan ligt. Iemand thuis in Latijn? Ik vraag me namelijk af of het est uit het midden ook in de horizontale as als zelfstandig woord est gelezen moet worden: AdCaele est TiaAtta (??). Geen idee hoor, gewoon een ingevinkje. Betekent est ook ik ben? Dan kom je namelijk in de Ik Ben terecht in het centrum. Hoe mooi is dat!
 

Toevoeging est versus sum

Ach, helaas! Hoe leuk was het geweest als est ik ben betekende en er zo Ik Ben in het hart van dit labyrint stond. Maar nee: est betekent hij of zij is. Ik ben is in het Latijn sum.

 

CW/20201028 + 2020okt

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Boethius
http://www.labyrinthbuilders.co.uk/our_portfolio/abingdon.html
https://praywithjillatchartres.com/mary/mary-and-the-chartres-labyrinth/


/ | \

spinsels

Zwerven over zijpaden: notendop

De Hazelaar is de volgende gids in de cyclus van Dryade als gids in het labyrint. Bij de voorbereidingen zwerf ik graag over…

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil? Even over taal Een doolhof en een labyrint…

Ereplekje

'Altaar', etymologische herkomst: Latijn, in gebruik geraakt in de betekenis van 'offertafel'. Latijnse herkomst onbekend. Moest waarschijnlijk de inheemse benamingen (en tegelijkertijd de…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Je missie op Aarde voelen

In september nam ik deel aan de prachtige labyrint workshop van de uit Ierland afkomstige Tony Christie. De uitnodiging voor een van de…

Ondersteboven

Bovenop de dijk, een heisessie aan het water. We geven vrijuit verlangens mee aan de wind, stoken het vuur op om grootse plannen…

Dans uit mijn comfort zone

Af en toe moet je even uit je comfort zone. Voor mij was dat afgelopen zondag op de LabyrintWerk netwerkdag, waar we Dansen…

Gnow, kies, handel

Het leven voelt soms zo ingewikkeld dat het lastig is om mijn eigen lessen in de praktijk te brengen. Open voor nieuwe inzichten,…

Dansen om de meipaal

In oude verhalen wordt gesproken over het samenkomen van de godin van het land en de koning van de mensen. Mei Koningin, Mei…

Zwijnenstal

Eerder deze week schreef ik over de heilige bron van Sancreed. Op een steenworp afstand ligt het plaatsje Sancreed. Het dankt haar naam…

De mannelijke kracht van Beltain

Beltain is het jaarfeest van vruchtbaarheid; voor land en oogst, voor dieren en jongen, voor mensen en nazaten. Om deze vruchtbaarheid te creëeren,…

Volle maan, raaf, rimpeling

De hele week was het bewolkt, maar als je het de weergoden en -godinnen lief vraagt, weet je maar nooit wat er kan…

Cadeautje: werkboek eenvoudig labyrint van touw

Licht en makkelijk Maak een eenvoudig labyrint van touw. Vier bollen in je rugzak en je kunt overal een labyrint uitrollen. Omdat er…

Kleine grote alchemist

Twaalf bloeiende papavers en het is een komen en gaan van de bijen. Het valt me wederom op dat bijen in hun dagelijkse…

Ooievaars luiden de lente in

Met een kopje thee in een lang verwacht voorjaarszonnetje op het dakterras. Opeens lijkt de wereld om me heen te veranderen. Er is…

Meteen gaan genieten

Zo stond ik met mijn dochter in een dure telefoonwinkel. Haar zelf-gespaarde kerstcadeau was een nieuwe telefoon die we door allerlei gedachtenkronkels twee…

Ode aan de Moeders

Moedernacht Ik kruip op jullie schoot en hef mijn glas Op mijn moeder Op mijn tantes Op mijn grootmoeders Op mijn oudtantes Op…

Een kom van licht

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de polariteiten uit het prachtige boek 'Bowl of Light' (Nederlandse titel: Kom van Licht) van Hank…

Voor wie neem jij je hoed af?

Wat mij zo treft aan de Vlier, is het contrast tussen haar wintergestalte en haar zomerkleed. De takken zijn in de winter zo…

Apple Healing wand

Appel zal alles in zijn macht doen om je te voeden, je zorgen en onzekerheden weg te nemen en je goed te doen…

Toe-val op de dag buiten de tijd

Elke ochtend gebruik ik een korte test (met duim en wijsvinger in een cirkel) om het spiertesten te oefenen. Ik doe dat met…

Klankschalen zijn toverketels

Vandaag bij mijn lief Jack Peters aan het ontdekken geweest met gong en klankschalen. Over de gong chakra sessie kan ik kort zijn:…

Sleedoorn of kers?

Zo stonden we op het pad, zo ernaast. Wat is dat voor boom? We bespraken sleedoorn en pruim, maar vonden niet genoeg aanknopingspunten…

Meditatieve afstemmingen (mp3)

Om je dag mee te verrijken 's Ochtends zo rond half zeven dompel ik mij onder in de geluiden van zonsopkomst en maak…

Ten grave: Ilsebil

Barber van de PolTen grave: Ilsebil Zo klein als je lichaam was, zo klein is je kist. Maar groots was je naam, Ilsebil,…

Staartdeling

In de groep acht afscheidsmusical van mijn dochter waren er ook vier zeemeerminnen op het eiland: Zeemeermin, Zeemeerplus, Zeeminkeer en Zeemeeris. "Is dat…

HeksFest - De Magie van het Labyrint

Martin Roek schreef een artikel in zijn blog over zijn bezoek aan HeksFest 2020, waar ik een interactieve lezing gaf, genaamd 'De Magie…

Het belangrijkste ingrediënt voor succesvolle magie ben je zelf

 - Patricia Telesco