Welkom bij Awen

Meester van herstelkracht

Heb jij enig idee wat een Spaanse aak is? Ik dacht meteen aan een boot, maar dat was het niet. De andere naam voor de Spaanse aak is veldesdoorn (acer, ahorn, maple, évable sycamore). Oké, een boom dus. Blijkbaar is deze boom wijd verspreid en inheems in Nederland, maar ik kende ‘m niet en al helemaal niet onder die aparte naam Spaanse aak.

Volgens het Woodenboek der Nederlandse Taal is aak een gewestelijke vorm van eik. De bast en het hout van de Spaanse aak heeft wel wat weg van dat van de eik, maar de bladeren zijn heel anders. Spaans betekent hier niet afkomstig uit Spanje, maar heeft de betekenis van buitenlands, vreemd. Vreemde eik, dus.

Maar zo vreemd is hij niet en jij kent ‘m ook. Want als ik je deze foto laat zien, weet je het meteen:

Juistem! Die gave propellertjes die zo prachtig draaiend dalen in de wind en die je zo grappig op je neus kunt plakken, komen van de Spaanse aak. Of ik zal ‘m vanaf nu veldesdoorn noemen, dat sluit wat herkenbaarder aan op de typische vorm van esdoornbladeren (die ik vroeger al zo mooi vond in de Canadese vlag).

In mijn nieuwsbrief van augustus 2020 vroeg ik me af waar in mijn omgeving ik een es kon vinden. Een uurtje later vond ik ‘m tijdens mijn ochtendwandeling. Deze keer vroeg ik me af waar in mijn wijk een veldesdoorn te vinden is. En tjee, in het plantsoen op nog geen honderd meter van mijn huis vond ik een wel heel bijzondere. Deze veldesdoorn was blijkbaar ooit bijna tot aan de grond afgezaagd. Op zich is dat niet zo’n probleem, want als je een beetje stronk laat staan, komen er wel nieuwe scheuten waarmee de boom verder groeit. Aan deze veldesdoornstronk telde ik maar liefst achttien nieuwe stammen! Wat een herstelkracht!


Veldesdoorn kan tot tweehonderdjaar oud worden, twaalf meter hoog (als struik in heggen), heeft disamara (twee gevleugelde nootjes), helpt om de bodem te verbeteren; het hout wordt gebruikt voor gereedschap, zoals kwasten, schaakborden, wichelroedes, nappen; het hout wordt gebruikt voor instrumenten, zoals harpen, luiten en violen. In sommige culturen is de esdoorn goed tegen heksen (als je ze zou willen vermijden). Het orakel van de veldesdoorn uit het Tree Angel Oracle van Fred Hageneder roept je op:

Doe het! Maak de klus af!
Je hebt de handen en de woorden,
De kracht en de geest.
Het is tijd om in actie te komen.
Weef liefde in je werk
En zaai de zoetste vruchten
Voor de kinderen van morgen.

Ik kijk er al naar uit deze meester van herstelkracht vaker te gaan ontmoeten.

 

Bronnen:

  • Olivier van Renswoude van Taaldacht schreef het mooie etymologische stukje over de Spaanse aak. Daar komt ook de Westgermaanse naam matelder voor veldesdoorn in voor. Der is het oude woord voor boom, dat in de loop der tijd verbasterd is tot doorn. Je vindt die toevoeging daardoor ook bij bomen die geen doornen hebben (zoals esdoorn: esder, esboom). Van Renswoude sluit af met de oproep om die arme Spaanse aak een mooie oude passende Nederlandse naam te geven: are, matelder of aver. Mee eens! Matelder doen? Maserijn (zie volgende bron) vind ik overigens ook een prachtnaam.
    Zie: TaalDacht, Een inlandse esdoorn in ere hersteld

     
  • Een andere uitgebreide beschrijving (ook van vele prachtige etymologische namen, zoals maserijn wat zoiets als knoestenhout betekent), oude mythen en verhalen vind je bij Volkoomen, Acer.
     
  • Het gedicht komt uit The Tree Angel Oracle van Fred Hageneder, geïllustreerd door Anne Heng, uitgeverij Earthdancer.


CW/2020sept


/ | \

spinsels

The Dryad Lore of Dusty Miller

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

Ring verloren

Helaas! Ik ben mijn zilveren ring verloren. Het is een kleine zilveren ring, breedte 3 mm, met de gravure Carin 21-12-16 Mocht je…

Over parelmoer gesproken

Als je een hartlabyrint bestelt, ontvang je daar een pareltje bij. Het hart is een teken van liefde, innerlijke wijsheid en universele eenheid.…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Rorschach test

Tijd voor een Rorschach test! De tegel was helemaal egaal geel gestoepkrijt en de regen maakte er dit van. Wat zie jij in…

Lenteboom Wilg

Toen ik jaren geleden naar mijn werk in de stad verderop reed, reed ik vaak speciaal een stukje om zodat ik langs een…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

De engel met de wc-rol

Het werd een dramatische wandeltocht. De man die we een dag eerder ontmoetten, zei dat hij er twee uur over had gedaan om…

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige …

Schapen op de Schaapshoeve

De kogel is door de kerk: we hebben schapen! Er is ons ontelbaar vaak gevraagd waar de schapen op de Schaapshoeve zijn. Elke…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

Verbindende Zee, Verbindend Water

We lopen een regenachtig en mistig Noordzeestrand op. "Kijk," zegt mijn lief, "dat is dezelfde zee als waar we vorige week op vakantie…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Udense schrijft mee aan ‘Wegwijs in het labyrint’

Persbericht in het Udens Weekblad van 3 maart 2021 naar aanleiding van de publicatie van het boek 'Wegwijs in het labyrint, een reisgids…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Het donker als je vriend

Sta vanavond bij dat uur lichten uit van Earth Hour meteen eens stil bij lichtvervuiling. Nee, niet LUCHTvervuiling, maar LICHTvervuiling. Die overdadige lichten…

De oproep van de Dwaas

Onder het mom van vrijdag = freyja dag post ik elke vrijdag iets op instagram over godinnen. Op een regenachtige vrijdag vond ik…

Geluksplek

Mijn ouders namen ons vroeger elk jaar mee naar een favoriete vakantieplek aan de Mittelrhein. Ik weet nog goed dat mijn klasgenootjes dat…

Make time to stop and smell the sleedoorn

Op weg naar mijn afspraak zag ik ‘m staan. Een grote stralende sleedoorn. Ik genoot en herinnerde me dat ik mijn fotocamera bij…

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoorteen verhaal uit de Alsace - onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren…

Wat vooraf ging aan the Cailleach Beira

Dit is een (lang) artikel met diverse doorkijkjes naar wat er vooraf ging aan Schotse mythes en legenden over de Cailleach, soms ook…

Het verhaal van de olijfboom

Ik reisde vorige week door Italië, waar ik diep geraakt werd door de schoonheid en kracht van de olijfboom. Ik ging op zoek…

Gewoon weten

Ken je dat? Dat gevoel dat je opeens iets weet. Echt heel diep van binnen iets heel zeker weet. Iets werkelijk weet zonder…

Bedding

Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk…

Lotsdagen

Onze voorouders vierden de overgang naar het nieuwe jaar met een periode van twaalf dagen en nachten. Het was een tijd van het…

Gnow, kies, handel

Het leven voelt soms zo ingewikkeld dat het lastig is om mijn eigen lessen in de praktijk te brengen. Open voor nieuwe inzichten,…

Mariabeestje

Mei-Maand, Maria-Maand, Lieveheersbeestjes-Maand De oude Germaanse naam voor het lieveheersbeestje was Freyafugle, de vogel van Freya. Dat werd tijdens de kerstening aangepast naar…

Cawen inspireert elke keer
ontvang jouw portie inspiratie uit de natuur en het dagelijks leven:

/ | \

Waar je ook bent, daar begint het

 - Kabir