Welkom bij Awen

De Toverketel van Wijsheid

Er leefde eens een moeder. Ze had twee kinderen: een mooie dochter en een lelijke zoon. De moeder besloot om toverdrank te maken die haar zoon de gave van wijsheid en poëzie zou geven. Niemand zou zich dan nog af laten leiden door de lelijkheid van haar zoon, maar luisteren naar zijn wijsheid. Ceridwen, want zo heette de moeder, gebruikte haar toverketel om de toverspreuk te bereiden. Ze reisde door het hele land om de zeldzame kruiden en ingrediënten te vinden die toverspreuk zouden vervolmaken en ze sprak vele spreuken boven de ketel. Deze Ketel van Wijsheid en Inspiratie moest een jaar en een dag blijven koken.

Als Ceridwen weg was, waren er twee dienaren die voor de ketel moesten zorgen. De ene heette Morda, hij was een blinde oude man die voor het vuur zorgde. De ander was Gwion Bach, een jongeling, die in de ketel roerde. Morda en Gwion hadden strikte opdracht gekregen om heel voorzichtig te zijn: de eerste drie druppels van de toverdrank zouden Alle Wijsheid van de Wereld in zich dragen. De rest van de drank werd daarna vergif.

Na een jaar, op de laatste dag, kwam Ceridwen terug van weer een lange en moeilijke reis om het allerlaatste ingrediënt te vinden. Terwijl ze wachtte tot dit bijzondere kruid oploste in de toverdrank, werd Ceridwen slaperig door de beweging van de lepel in de ketel en overmand door vermoeidheid van al het reizen, viel ze in slaap. Gwion bleef trouw roeren terwijl de toverdrank bubbelde en borrelde. En toen gebeurde het. Kokend spatte een bel toverdrank over de rand van de ketel en drie hete druppels brandden op Gwion’s duim. Gwion schrok en instinctief stak hij zijn duim meteen in zijn mond. Even werd hij duizelig maar al snel realiseerde hij zich met een schok wat er gebeurd was: hij, Gwion, had nu de Alle Wijsheid van de Hele Wereld! Omdat hij bang was wat Ceridwen zou doen als ze erachter kwam dat de toverdrank nu niet meer voor haar lelijke zoon zou werken, vluchtte Gwion het huis uit.

Toen Ceridwen wakker werd en ontdekte wat er gebeurd was, zette ze furieus de achtervolging in. Gwion gebruikte zijn nieuwe magische krachten en veranderde zichzelf in een haas, maar Ceridwen veranderde zichzelf in een hazewindhond en liep snel op hem in. Gwion kwam bij de rivier, en veranderde zichzelf in een zalm, maar Ceridwen veranderde zichzelf in een otter en ze haalde hem bijna in. Gwion sprong uit het water, en veranderde zichzelf in een winterkoninkje, maar Ceridwen veranderde zichzelf in een adelaar en ze had hem bijna te pakken. Wanhopig zocht Gwion naar een uitweg en hij dook in een stapel tarwe en veranderde zichzelf in een graankorrel. Ceridwen veranderde zichzelf in een kip en ze at alle graankorrels op. Inclusief graankorrel Gwion. Toen keerde ze terug naar huis.

Niet lang daarna ontdekte Ceridwen dat ze zwanger was. Ze begreep dat het Gwion was, die daar met alle wijsheid van de wereld in haar buik groeide. Ze nam zich voor om het kind na de bevalling te doden, maar toen ze het jongetje zag, het mooiste baby’tje dat ze ooit had gezien, besloot ze om hem te vondeling te leggen. Ze naaide een grote leren tas, deed het kind erin en liet de tas los in de rivier.

In dezelfde tijd leefde er een stamhoofd, Gwyddno Garanhir, en zijn zoon Elphin zou de grootste pechvogel aller tijden zijn. Nu wilde het geval dat er op het land van Gwyddno Garanhir een dam was, waar elk jaar op de avond voor Beltain enorm veel zalmen gevangen werden. Gwyddno Garanhir besloot die vangst aan zijn zoon te gunnen, opdat zijn zoon het geluk weer aan zijn hand zou krijgen en de pechvloek verbroken werd. En zo ging Elphin op de avond voor Beltain naar de netten om de zalmvangst binnen te halen. Maar wat Elphin ook ving: geen zalm. Net na net na net dat hij binnenhaalde, was leeg. Elphin was nog steeds de grootste pechvogel ter wereld. De mannen die bij Elphin waren, wilden naar het dorp terugkeren. Het was koud en bovendien: zo veel ongeluk bij één man, dat kon alleen maar nog meer pech betekenen. Maar Elphin gaf de hoop niet op ging door tot het laatste net. Ook daar vond hij geen zalm, en de mannen lachten Elphin uit.

Toen Elphin zich wilde omdraaien om naar huis te gaan, zag hij iets in zijn ooghoek. Aan een van de palen van de visnetten zat iets ronds, iets donkers! Elphin liep het koude water in en sleepte een grote leren tas uit het water op de kant. De mannen mopperden dat er nog wel meer pech in zou zitten. Elphin echter maakte de tas voorzichtig open, op zoek naar een schat. Opeens slaakte Elphin een kreet: hij zag het mooiste babytje dat hij ooit had gezien! Het jongetje was zo mooi dat hij wel leek te stralen en Elphin noemde hem Taliesien, wat ‘stralend voorhoofd’ betekent. Op weg naar huis, met het kind voor zich op zijn paard, warm in dekens gewikkeled, zat Elphin nog een beetje triest te denken dat hij nou nog steeds geen zalmen gevangen had en hoe hij dan zijn pech moest doorbreken. Opeens begon Taliesin te praten, wat zeg ik, hij begon meteen te dichten! Hij vertelde Elphin dat Elphin geen pechvogel meer zou zijn en dat Taliesin voor het geluk zou zorgen.

En zo gebeurde het. Elphin ap Gwyddno werd de gelukkigste man ter wereld.

En Taliesin?
Hij was en is de grootste bard ter wereld. Er wordt gezegd dat hij de eerste harpist en grote adviseur was van Koning Arthur en dat hij de vader was van Merlijn, de grote tovenaar. Nou, dan weet je het wel!


CW/201512+201906
Vrij naar the Tale of Taliesin
Artwork: Jac Jones?

spinsels

Mijn weg van rouw

'Het is oké' Omdat mijn vader een ernstig aneurysma had, besloot ik om de rouwvrouw opleiding te gaan volgen. Mijn vader voelde zich…

Hoe de boterbloem ontstond

De vrek liep door het veld van de fairies en de fairies wilden van zijn goud. Je kunt immers niet zo maar door…

Zonsverduistering 8 april 2024

Maandag 8 april 2024, is er een zonsverduistering die in de Amerika’s te zien is en merkbaar is in de hele wereld. Er…

Waarom de spar in de winter zijn naalden behoudt

of: Waarom er altijd een vogeltje in de kerstboom hoorteen verhaal uit de Alsace - onderaan de pagina kun je dit verhaal beluisteren…

Verbinden met je plek

Bij een van de boswandelingen willen de grote en de kleine berkenstaf met me mee op pad. Zonder het te begrijpen, geef ik…

Linde en Eik, Baucis en Philemon

Op instagram post ik elke vrijdag een knipsel over een godin of iets godinnelijks. Soms dwaal ik een beetje af en ontdek iets…

Snoei-advies

In een van de facebook groepen waar wijsheid over bomen gedeeld wordt, werd een mooie vraag gesteld. Deze persoon is heel attent voor…

Transformatie van de vlier

Ik stop wel vaker voor bomen, zoals voor deze Vlier. Met het prachtige zonnetje erbij waren de kale takken indrukwekkend. Bijna niet voor…

BronBloem

    BronBloem een Kom van Liefde       Deze handgemaakte bloem kun je gebruiken om jezelf te verbinden met Bron. Bron…

Weven en bronnen

Gisteren was ik bij een lezing van Margaret Barker, een van de onderzoeksters naar de betekenis van de Jordaanse Loden Boekjes (als ik…

Slinger door het jaarwiel

Een van mijn leraren, Sig Lonegren, combineerde het lengen van de dag met de slinger van een staande klok. De verste uitslagen van…

Over Vrouwe Holle: het sprookje

De winter is de tijd van Holle. Holle? Die van Vrouw Holle uit het sprookje? Ja. Die. Ongeveer dan. Ik wil je er…

Volg de kleur

Ik zag een leuke herfst-wandeltip bij IVN natuureducatie die ik graag met je deel. Ze organiseerden in oktober #2uurnatuur om mensen te inspireren…

Cadeau voor de mensheid

Blootsvoets lopen ze in het zonovergoten labyrint. De ene vrouw loopt het pad naar binnen, de andere het pad naar buiten. Ze komen…

De spiraal van de koru

April is de maand van het openen. Volgens een theorie komt het woord april van het Latijnse apirere, dat openen betekent. Varens openen…

Een jaar met dertien volle manen

Een kalenderjaar (gebaseerd op de 365/366 dagen rondje om de zon) telt twaalf of dertien volle manen. Twee jaar zie je er twaalf…

Over transformeren gesproken

Onderzoekers weten nog steeds niet precies wat er gebeurt als een rups de metamorfose naar vlinder doormaakt. Blijkbaar worden bijna alle lichaamsdelen van…

Bedding

Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk…

Kijken naar de bomen op je pad

Dit artikel over het verbreden van je blik op bomen schreef ik voor De natuur uw arts, het (online) tijdschrift van Stichting Natuurlijk…

Wat je tegenkomt in het labyrint

Een gemeleerde groep oudere dames komt gemoedelijk binnen en keuvelt gezellig bij de thee. Elke maand ondernemen ze iets nieuws en deze middag…

Voor wie neem jij je hoed af?

Wat mij zo treft aan de Vlier, is het contrast tussen haar wintergestalte en haar zomerkleed. De takken zijn in de winter zo…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

Klavertje drie, klavertje vier

Mijn oog werd getrokken door bloeiende klaver en opeens herinnerde ik me weer dat ik dat ik dat vroeger als kind een mooi…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Wees nieuwsgierig en verwacht wonderen

Gisteravond (20-8-20) ontving ik de nieuwsbrief van Tom Kenyon, een bekende sound healer uit de Verenigde Staten. Tom gaf een oud/nieuw bericht door…

Ten grave: Ilsebil

Barber van de PolTen grave: Ilsebil Zo klein als je lichaam was, zo klein is je kist. Maar groots was je naam, Ilsebil,…

Bocht in de weg

Ik had een heel leuke week, met mooie ontmoetingen, leuke ervaringen, verrassende telefoongesprekken. Als klap op de vuurpijl bracht de ideeënfee ook nog…

May the forest be with you!