Welkom bij Awen

Sieraad

Het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren (D) is een van de leukste en mooiste musea die ik ken. Dit kleine museum over de prehistorie heeft o.a. een prachtige collectie van veelal lokaal gevonden artefacten, zoals 20 000 jaar oude (godinnen) beeldjes en muziekinstrumenten.

In 2014 bezocht ik dit museum toen er ook een afdeling was ingericht rondom prehistorische sieraden. Een reeks betekenissen die je toe kunt kennen aan sieraden omlijstte de ruimte. Ik was geraakt door de diversiteit van deze betekenissen; zo uitgebreid had ik er nog niet naar gekeken. Ik vroeg en kreeg toestemming om van de reeks foto’s te maken.

Sieraad geeft identiteit
Sieraad is communicatie
Sieraad is zelfvertegenwoordiging
Sieraad toont hiërarchie
Sieraad geeft lidmaatschap
Sieraad is traditie
Sieraad is boodschap
Sieraad is onderscheiding

Sindsdien houdt het onderwerp ‘sieraad’ me bezig. Ik draag sieraden die voor mij een diepe betekenis hebben, symbolen van mijn levensfilosofie zijn, of – in geval van edelstenen – een bepaalde kwaliteit met zich mee dragen die ik op dat moment als ondersteunend ervaar. Als een soort ochtend- en avondgebed doe ik mijn sieraden elke dag aan en af terwijl ik me verbind met hun speciale betekenis voor mij.

Ik raakte nieuwsgierig naar de sieraden van anderen. Waarom kies, koop, krijg, draag je iets? Is het de schoonheid die je raakt, zit er voor jou meer aan vast? Soms vraag ik ernaar en ontvang dan ontroerende verhalen. Over trouwringen van overleden ouders, over dierbare reizen, over het inluiden van nieuwe fasen.

Hoe zit dat met jou?
Waarom kies, koop, krijg, draag jij een sieraad?

 

CW/20180727


/ | \

 

spinsels

OLV met de tweeling

If you change the way you look at things, the things you look at change. - Wayne Dyer Tijdens een studiereis spraken we…

Keuzes die de reis vormgeven

Oriah Mountain Dreamer schreef in januari 2013 een artikel over het labyrint. Ze schrijft dat je kunt kiezen het leven te zien als…

Papaver, godin van slapen en wakker worden

Vrijdag is Freyadag is Godinnendag. Op instagram schreef ik in mei 2020 een reeksje over papaver. 1/ Waarom eigenlijk klaproos? Waarom heet een…

Klankschalen zijn toverketels

Vandaag bij mijn lief Jack Peters aan het ontdekken geweest met gong en klankschalen. Over de gong chakra sessie kan ik kort zijn:…

Mijn vader missen

Zoals ons gebruik was geworden, aten mijn moeder en ik op de terugweg van de therapeut een hapje in een fijn cafetaria. Of…

Doolhof of Labyrint

Is een doolhof hetzelfde als een labyrint en zo nee, wat is dan het verschil? Even over taal Een doolhof en een labyrint…

Onze Lieve Vrouwe ter Linde en de LindeMoeder

Een legende vertelt dat er een Mariabeeld wordt aangetroffen in een lindeboom. Daar moet het wel heel bijzonder zijn, want elke keer als…

Over parelmoer gesproken

Als je een hartlabyrint bestelt, ontvang je daar een pareltje bij. Het hart is een teken van liefde, innerlijke wijsheid en universele eenheid.…

Geluksplek

Mijn ouders namen ons vroeger elk jaar mee naar een favoriete vakantieplek aan de Mittelrhein. Ik weet nog goed dat mijn klasgenootjes dat…

Gele toverhazelaar tegen winterblues

Om eventuele winterblues tegen te gaan: plant een toverhazelaar in je tuin! Moet je eens kijken, wat een prachtige kracht er van deze…

Zomermaan en winterzon

Wow! Dat is interessant! Dat heb ik me nog nooit gerealiseerd, van die zomermaan en de winterzon. Vrij vertaald: "De bijzondere betekenis van…

Lotsdagen

Onze voorouders vierden de overgang naar het nieuwe jaar met een periode van twaalf dagen en nachten. Het was een tijd van het…

Iedereen verlicht in het labyrint

In het ntr programma 'Iedereen verlicht' reist presentator Narsingh Balwantsingh in zijn tuktuk door Nederland op zoek naar 'persoonlijke verhalen van mensen die…

Wegwijs in het labyrint

In februari 2021 werd een nieuw Nederlands labyrintboek gelanceerd: Wegwijs in het labyrint, geschreven door een groep labyrintwerkers van LabyrintWerk. Ik werkte er…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

Zeven treden naar de bron

De bron in Sancreed wordt gezien als heilig. Waarschijnlijk werd de bron al ver voor de christelijke tijd als heilige plek gezien (heilig…

Zegening op je ziel

Er zijn allerlei nieuwe draden om te spinnen, te weven, te vlechten, om het nieuwe jaar vorm te geven. Op een stenen spinklos…

Kollenbloem

Tjee... heb je ooit al eens met aandacht naar een papaver gekeken? Moet je eens kijken, hoe die blaadjes opgefrommeld in die beschermende…

Offertje, bedankje

Waar ik enorm van genoten heb ik Bretagne, waren de offertjes die je her en der kon vinden. Aan de voet van een…

An Cailleach Bheara (7m?)

Een werkelijk fabeltastisch filmpje van Cailleach Bheur, de wintergodin! https://www.screenireland.ie/directory/view/7749/an-cailleach-bheara CW/20161221 / | \

Cadeautje: werkboek labyrint tekenen

Het labyrint altijd bij je Als je weet hoe je het labyrint kunt tekenen, heb je het altijd bij je. Makkelijk bij de…

Cadeautje: werkboek eenvoudig labyrint van touw

Licht en makkelijk Maak een eenvoudig labyrint van touw. Vier bollen in je rugzak en je kunt overal een labyrint uitrollen. Omdat er…

De Koortsboom van Overasselt

Voor Verborgen Verhalen van de ANWB kwam programmamaker Pascal van Hulst mij op het spoor. Deze podcast serie gaat over bijzondere plekken in…

Spinsels met een steen

Op de stenendag op de Schaapshoeve was er gelegenheid dat ik zelf ook even in afstemming met een van de stenen ging. Ik…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Wees nieuwsgierig en verwacht wonderen

Gisteravond (20-8-20) ontving ik de nieuwsbrief van Tom Kenyon, een bekende sound healer uit de Verenigde Staten. Tom gaf een oud/nieuw bericht door…

Helend Schild

Een vreugdesprong, lente 2019 Tijdens een willekeurig internetbezoek zie ik op een willekeurige plek een willekeurige foto. Een doorkijkje naar het meer van…

Shinrin-Yoku:
Ter ontspanning een bezoek brengen aan het bos
Letterlijk: bosbaden

 - Japans zelfstandig naamwoord