Welkom bij Awen

Weven en bronnen

Gisteren was ik bij een lezing van Margaret Barker, een van de onderzoeksters naar de betekenis van de Jordaanse Loden Boekjes (als ik het goed begrijp, zijn ze zo'n 2000 jaar oud). Haar deel van het onderzoek richt zich op de Vrouwe, Zij die voor de Hebreeuwse en christelijke god-religies vereerd werd.

Naast het een en ander aan achtergronden liet Mrs Barker in haar lezing de manier zien waarop je het voorblad van een van de boekjes kunt lezen. (Zie in de comments voor een foto van dit voorblad.) De tekst wordt in geometrische vormen ontcijferd; twee woorden die in gespiegelde geometrische vormen aan elkaar verbonden zijn.

Een van deze paren gevonden rondom de menorah (van oorsprong een boom) op dit voorblad, deel ik graag met jullie. Het ene woord wordt vertaald als 'Vrouwe die weeft', het andere woord als 'Vrouwe die water ophaalt uit de bron'.

Ik werd geraakt door deze combinatie. In de Noordse mythologie zijn de Nornen de drie Reuzinnen die het draad van het lot spinnen, weven en doorknippen. Zij verblijven aan de voet van Yggdrasil, de wereldboom. Aan de voet van deze wereldboom ligt ook Urd, de oerbron.

Zie je de overeenkomsten?

Geweldig vind ik dat. Zachte kracht van universele symboliek.

Meer weten als je dat leuk vindt (let me google that for you):
- website Margaret Barker http://www.margaretbarker.com/
- website loden boekjes http://www.leadbookcentre.com/

Beeld:
The Norns, Hermann Hendrich, 1906

CW/20171022


/ | \

spinsels

The Dryad Lore of Dusty Miller: Meet the Trees

Dit Engelstalige artikel over de bomenwijsheid van Dusty Miller 13th schreef ik voor Sacred Energies, online magazine van Energetic Geometry van Dominic Susani…

Over Vrouwe Holle: de Vlier

Bron: Godinnen van eigen bodem, facebook 9 december 2015 "De heilige boom van magie en geneeskracht die bij Holle hoort is de zwarte…

Apple Healing wand

Appel zal alles in zijn macht doen om je te voeden, je zorgen en onzekerheden weg te nemen en je goed te doen…

Keuzes die de reis vormgeven

Oriah Mountain Dreamer schreef in januari 2013 een artikel over het labyrint. Ze schrijft dat je kunt kiezen het leven te zien als…

Bzzzzz, de kleine grote alchemist

Moest je bij deze prachtige honingraten ook meteen aan een labyrint denken? Godin Ariadne verbindt bijen en labyrint. In de Griekse mythe gaf…

Kollenbloem

Tjee... heb je ooit al eens met aandacht naar een papaver gekeken? Moet je eens kijken, hoe die blaadjes opgefrommeld in die beschermende…

Een oud woord: appel

Voor de cyclus Dryade als gids in het labyrint, is deze keer de Appel aan de beurt. De appel speelt een rol in…

Veegwagen

Gisteren had ik een sessie met Tony Christie, de Ierse heler en messenger of oneness. Ik wilde van het een en ander af…

De Toverketel van Wijsheid

Er leefde eens een moeder. Ze had twee kinderen: een mooie dochter en een lelijke zoon. De moeder besloot om toverdrank te maken…

Zwijnenstal

Eerder deze week schreef ik over de heilige bron van Sancreed. Op een steenworp afstand ligt het plaatsje Sancreed. Het dankt haar naam…

Gebaande paden

Bart Jungmann interviewde labyrintcollega Marion Kuipéri en mij over het labyrint. Zijn artikel verscheen in de Volkskrant op 5 juli 2017. Gebaande paden…

De creatiekracht van Ilsebil

Een van mijn favoriete sprookjes is dat van de Visser en zijn vrouw. Mannetje Timpe Te en zijn vrouwtje Ilsebil wonen in een…

Natuurinclusief

Hoe kan jij bijdragen aan een natuurinclusieve werkwijze? Amerikaanse boer Joel Salatin roept in dit artikel uit de Groene op om met andere…

Bloedmaan, blauwe maan, supermaan, superlatieven

Op internet verschijnen steeds meer artikelen over de wondere krachten van de maan. Ik vind dat fijn. De maan laat tenslotte een prachtige …

Offertje, bedankje

Waar ik enorm van genoten heb ik Bretagne, waren de offertjes die je her en der kon vinden. Aan de voet van een…

Maak er (g)een punt van

Je vindt punten over de hele wereld. Het alchemistische symbool voor zon en ook voor goud is een cirkel met een punt in…

Weven en bronnen

Gisteren was ik bij een lezing van Margaret Barker, een van de onderzoeksters naar de betekenis van de Jordaanse Loden Boekjes (als ik…

Ginkgo: veerkrachtige overlever en symbool van hoop

Uit het lood geslagen en op zoek naar een momentje om tot rust te komen, liep ik het kasteelpark in en ging in…

Iedereen verlicht in het labyrint

In het ntr programma 'Iedereen verlicht' reist presentator Narsingh Balwantsingh in zijn tuktuk door Nederland op zoek naar 'persoonlijke verhalen van mensen die…

Sleedoorn of kers?

Zo stonden we op het pad, zo ernaast. Wat is dat voor boom? We bespraken sleedoorn en pruim, maar vonden niet genoeg aanknopingspunten…

Dans uit mijn comfort zone

Af en toe moet je even uit je comfort zone. Voor mij was dat afgelopen zondag op de LabyrintWerk netwerkdag, waar we Dansen…

Sheela-na-gig, symbool van soevereiniteit

Ik weet niet meer wanneer ik deze intrigerende dames voor het eerst tegenkwam. Fijn om te zien dat ze steeds vaker onderwerp zijn…

Het heten van gewijde bomen

Precies op het juiste moment bevond ik mij onder een ginkgo. Op zoek naar meer informatie over deze Aziatische boom kwam ik het…

Zachte Eikenkracht

In eerste instantie is de eik een boom die bekend staat als machtig en krachtig, verbonden met grote goden van de donder, zoals…

Samhain 1: Wat is samhain? (en hoe spreek je het uit)

In onze westerse wereld kennen we Allerheiligen (All Hallow's Eve, Halloween, 1 november) en Allerzielen (2 november), waar we uitgenodigd worden stil staan…

Cadeautje: Walk as One at 1

De eerste zaterdag van mei wordt Wereld Labyrint Dag gevierd. Deze dag staat de 'Walk as One at 1' centraal. Je loopt in…

Meidoorn, boom van de godin

In een eerdere post vertelde ik over de clootie trees (lapjes- of koortsbomen) die je vaak bij heilige plekken kunt vinden. Vaak zijn…

Van ale paden die je in het leven kiest,
zorg ervoor dat er een paar ongebaand is

- John Muir