Sieraad

Het Urgeschichtliches Museum in Blaubeuren (D) is een van de leukste en mooiste musea die ik ken. Dit kleine museum over de prehistorie heeft o.a. een prachtige collectie van veelal lokaal gevonden artefacten, zoals 20 000 jaar oude (godinnen) beeldjes en muziekinstrumenten.

In 2014 bezocht ik dit museum toen er ook een afdeling was ingericht rondom prehistorische sieraden. Een reeks betekenissen die je toe kunt kennen aan sieraden omlijstte de ruimte. Ik was geraakt door de diversiteit van deze betekenissen; zo uitgebreid had ik er nog niet naar gekeken. Ik vroeg en kreeg toestemming om van de reeks foto’s te maken.

Sieraad geeft identiteit
Sieraad is communicatie
Sieraad is zelfvertegenwoordiging
Sieraad toont hiërarchie
Sieraad geeft lidmaatschap
Sieraad is traditie
Sieraad is boodschap
Sieraad is onderscheiding

Sindsdien houdt het onderwerp ‘sieraad’ me bezig. Ik draag sieraden die voor mij een diepe betekenis hebben, symbolen van mijn levensfilosofie zijn, of – in geval van edelstenen – een bepaalde kwaliteit met zich mee dragen die ik op dat moment als ondersteunend ervaar. Als een soort ochtend- en avondgebed doe ik mijn sieraden elke dag aan en af terwijl ik me verbind met hun speciale betekenis voor mij.

Ik raakte nieuwsgierig naar de sieraden van anderen. Waarom kies, koop, krijg, draag je iets? Is het de schoonheid die je raakt, zit er voor jou meer aan vast? Soms vraag ik ernaar en ontvang dan ontroerende verhalen. Over trouwringen van overleden ouders, over dierbare reizen, over het inluiden van nieuwe fasen.

Hoe zit dat met jou?
Waarom kies, koop, krijg, draag jij een sieraad?

 

CW/20180727


/ | \

 

laatste drie spinsels

  • Een lerares geeft me een geheimzinnige tip. In het zuidwesten van Ierland, op het schiereiland Dingle, ligt bij een beroemd oud kerkje een nog ouder stenen labyrint. Echt iets voor mij, maar ze weet niet meer waar het is. Geen
    Read More
  • In januari 2019 ontmoet ik dit hunebed voor het eerst. Het is een koude en druilerige dag. Toch word ik heel blij en vrolijk op deze plek. De jonge paarden aan de overkant van de weg zijn nieuwsgierig en speels.
    Read More
  • Drie keer, maar liefst, reisde ik deze zomer en herfst met mijn gezin naar een ons zeer bekende streek in Duitsland. Het uitzonderlijk lage waterpeil van de Rijn riep ons op dit met eigen ogen te komen aanschouwen. Als sinds
    Read More

"Een reis van 1000 mijl begint met de eerste stap."

 - Lao Tse

Cawen
praktijk voor innerlijke reisbegleiding